22.1.2025 Puolet parempaa -valtuustoaloite jätetty

Valtuusto valitsi tänään Lempäälän konsernipalvelujohtajaksi Maria Virtasen. Onnea! Konsernipalvelujohtaja johtaa uutta palvelualuetta, johon kuuluvat hallinto-, digi-, talous- ja henkilöstöpalvelut sekä viestintä ja asiakaspalvelu.

 

Jätimme kokouksessa uuden valtuustoaloitteen, nimeltään Puolet parempaa.

Puolet parempaa lautaselle -valtuustoaloite

Hinku-verkostoon kuuluvana kuntana Lempäälä on asettanut tavoitteekseen 80 % päästövähennyksen vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Lempäälän ilmastotiekartan mukaan yksi kunnan toimenpidekokonaisuuksista on resurssiviisas kuluttaminen ja tuotanto.

Tampere on ensimmäisenä kaupunkina Suomessa selvittänyt toimintojensa luontojalanjäljen. Suurin luontojalanjälki syntyy elintarvikkeista ja siinä yli 60% eläinperäisistä tuotteista.

Kasvispainotteinen ruokavalio on tutkitusti halvempi ja parempi sekä ilmastolle että kansanterveydelle. THL:n tutkimustietona kuluttajien ruokavalinnat vaikuttavat jopa 25 %-50 % päästövähennyksiin. Julkinen ruokapalvelu on vaikuttava toimija kansanterveydellisessä valossa.

Koska ruoantuotanto on merkittävä ilmastopäästöjen aiheuttaja, voimme puolittamalla eläinperäisten tuotteiden osuutta kunnan julkisissa hankinnoissa saavuttaa huomattavia ilmastovaikutuksia suhteellisen yksinkertaisesti saaden myös huomattavia taloudellisia säästöjä. On merkittävää, että tilastot kertovat lihan kulutuksen isostakin kasvusta, kun terveyden ja hyvinvoinnin sekä ilmaston kannalta tulisi olla päinvastainen suunta

Kasvisruoka on tutkitusti terveellistä ja uusin pohjoismainen ravintosuositus suosittaa sitä. Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että suomalaiset päiväkotilapset syövät yli viisi kertaa enemmän punaista lihaa kuin on terveydelle ja maapallon kantokyvylle hyväksi.

Valtaosa ruoan ympäristövaikutuksista syntyy alkutuotannossa eli eläinten ravinnon kasvattamisessa.

Liha ravintona suuressa määrässä käytettynä on luonnon monimuotoisuuden ja ilmaston kannalta huono vaihtoehto etenkin, kun joudumme tuottamaan muualta yhä enemmän eläimille syötettävää ravintoon lisättävää esimerkiksi soijaa. Tällä hetkellä 70 % maamme pinta-alasta käytetään eläimille tarkoitetun ravinnon kasvattamiseen. Korvaamalla eläinperäisiä tuotteita enemmän omilla kotimaisilla kasviproteiinituotteilla edistämme ja tuemme ilmastollisesti ja ekologisesti kestävää ja innovatiivista kotimaista maatalous- ja ruoantuotantoa ja ennen kaikkea kuntalaistemme terveyttä.

Pieni muutos lautasella – kokoaan isompi vaikutus terveyteen ja Hinku -lukuihin!

Me allekirjoittaneet Vihreät valtuutetut esitämme, että Lempäälä asettaa tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden kulutuksen ja hankintojen puolituksen vuoteen 2030 mennessä osana hiilineutraaliustavoitettaan ja resurssiviisaiden hankkeiden tekijänä siten, että hankkeen toteutumista myös seurataan. Näin tehdessämme edistämme alueen asukkaiden, erityisesti lastemme nykyistä ja tulevaa terveyttä, ehkäisemme luontokatoa, ilmastonmuutosta sekä vesistöjen rehevöitymistä.

Lempäälän vihreä valtuustoryhmä

Lisää jättämiämme valtuustoaloitteita ja niiden päätöksiä pääset lukemaan Valtuustoaloitteet -sivulta.

Valtuustokokouksen tallenne löytyy Lempäälän kunnan Youtube-kanavalta, tämän linkin takaa.