Valtuustoterveiset 25.9.2024

Kunnanvaltuuston kokouksessa päätettävänä oli niin seudullisen yhteistyön asioita kuin kuntastrategian väliarviointi. Pisimpään taisi kuitenkin keskusteluttaa MAL-sopimus, jonka yhteydessä ryhmästämme tehtiin ponsiesitys. Äänestys oli tiukka, 19 ääntä ponnen lisäämisen puolesta, 23 vastaan ja 1 tyhjä. Olisimme halunneet ponnen valtuuston päätökseen jo siksikin, että lähiluonto ja luonnon monimuotoisuus on viime aikoina Lempäälässä paljon puhututtanut. Vaikka ponsiesitys ei mennytkään läpi, valtuustolle kiitos varsin asiallisesta ja monipuolisesta keskustelusta.

Kokous oli kunnanjohtaja Heidi Rämön viimeinen. Kiitämme Rämöä yhdeksän vuoden työstä!

Uuden kunnanjohtajan haku on käynnissä ja jatkoon päässeiden hakijoiden haastattelut parhaillaan meneillään.

Alla valtuutettu Ville Hämäläisen puhe ja itse ponsi:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut läsnäolijat, voin myös valtuustoryhmämme puolesta sanoa, että pidämme MAL-sopimusta varsin kannatettavana. Tähtäähän se kestävään yhdyskuntarakenteeseen, liikkumiseen ja maankäyttöön.

MAL-sopimus edistää kestävää liikkumista, ja Lempäälän osalta erityisen ilahduttavaa on, että lähijunaliikenteemme nytkähtää Sääksjärven osalta eteenpäin. Lähijunaliikenteestä on tullut koko kunnan ja kaikkien poliittisten ryhmien tavoite. Ja uskokaa kun sanon, ihmisten siirtyminen raiteille helpottaa myös autoilijoiden ruuhkia ja matkantekoa, enemmän kuin mikään muu.

Kuitenkin MAL-sopimuksen luvussa neljä on kirjauksia, jotka eivät niinkään ole velvoittavia, vaan yhteisen tahtotilan kuvauksia. Ja osa niistä on jännitteisessä suhteessa MAL-sopimuksen laajempiin tavoitteisiin. Näillä tarkoitan etenkin Sääksjärvelle suunniteltuja suuria hankkeita. Hankkeiden aikataulu on pitkissä puissa, taloudellinen tuki valtiolta vielä epävarmaa ja kuntalaisten kokema huoli oikeutettua. Niiden osalta meidän on omassa kaavoituksessamme tehtävä vielä arvovalintoja.

MAL-sopimuksen ohella meitä velvoittavat myös sitoumuksemme HINKU-kuntana, mutta myös maakunnan, kansallisen ja EU-tason strategiat luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta. Kunnassa on laadittu Lempäälän ympäristönsuojelun edistämissuunnitelma, joka kuvaa tavoitteita monimuotoisuuden ja lähiluonnon turvaamiseksi. Kuntastrategian painopiste ”Kestävää kasvua ja viihtyisyyttä” muistuttaa kestävien liikkumistapojen edistämisestä ja lähiluonnon merkityksestä.

”Lempäälän kunnanvaltuusto edellyttää, että MAL-sopimuksen tavoitteisiin vastatessaan kunta huolehtii kaavoituksessa luonnon monimuotoisuuden ja lähiluonnon turvaamisesta (perustuen mm. Lempäälän ympäristönsuojelun edistämissuunnitelmaan).”

En ole suuri ponsien ystävä, enkä ole sellaista ennen tehnyt, enkä luultavasti toiste tee. Tämä voi olla siis ainutkertainen tilaisuus minulta tulevaa ponsiesitystä kannattaa.

Mutta sitäkin parempi peruste on, että ponsi sopii tähän pykälään. Esitämme valtuustona toiveen, tuleville päätöksentekijöille. Huolehditaan kaavoituksessa, että emme toisella kädellä toimi MAL-sopimuksen hyviä monimuotoisuustavoitteita vastaan.

Tällä esityksellä sopimus ei muutu eikä päätettävä asia laajene. Euroakaan ei oteta pois Lempäälältä eikä seudulta. Ponnen kanssakin ymmärrämme MAL-sopimuksen arvon alueelle ja olemme yhteistyökykyinen kunta. Mutta samalla pidämme huolen, että käytämme ja ymmärrämme kunnanvaltuuston sille kuuluvan vallan: kaavoituksesta päätämme me.